Как мога да проверя кредитната си история

4.9/5 - (14 votes)

Как мога да проверя кредитната си история: полезни съвети

Планирате ли да кандидатствате за заем, кредитна карта или ипотечен кредит? Ако отговорът е „да“, тогава е от съществено значение да имате добър кредитен рейтинг. А за да имате добър кредитен рейтинг, трябва да поддържате добра кредитна история. Но как можете да проверите кредитната си история?

Как да проверя проверя кредитната си история?

Преди да започнете процеса на проверка на вашата кредитна история, ще бъде добре да се подготвите с необходимата информация. Това включва вашето пълно име, ЕГН, адрес и лични контактни данни.

Най-популярният регистър в България е „Централен Кредитен Регистър“. След като сте идентифицирали предпочитания регистър, следващата стъпка е да подадете заявка за своята кредитна история. Това обикновено може да се свърши онлайн чрез официалния уебсайт на избрания регистър. Важно е да предоставите точната информация, за да осигурите коректната доставка на данните.

Проверка на кредитна история онлайн

Една от главните предимства на онлайн проверката на кредитна история в България е лесният и достъпен начин за получаване на информация. С всичко това, всеки човек може бързо да се запознае със своята кредитна история и да оцени своята кредитоспособност. Онлайн услугите за проверка на кредитна история предлагат детайлна информация за всички заеми, кредитни карти и други финансови ангажименти, които човекът е имал през годините.

Каква информация се включва в моята кредитна история

Вашата кредитна история включва информация за вашите кредитни сметки, като например кредитни карти, заеми и ипотеки. Тя включва и информация за историята на плащанията ви, например дали сте извършвали плащанията си навреме и дали сте пропуснали някое плащане.

Друга информация, която може да бъде включена в кредитната ви история, включва:

  • Публични регистри, като фалити, запори и съдебни решения
  • Събирателни сметки
  • Кредитни запитвания
  • Сметки в добро състояние


Няколко фактора могат да повлияят на кредитната ви история и на кредитния ви рейтинг. Тези фактори включват:

  • Историята на плащанията е най-важният фактор за вашата кредитна история. Просрочените плащания могат да окажат значително отрицателно въздействие върху кредитния ви рейтинг.
  • Използване на кредита: Това е размерът на кредита, който използвате в момента, в сравнение с кредитния ви лимит.
  • Дължина на кредитната история: Колкото по-дълго сте имали кредитни сметки, толкова по-добре е за кредитния ви рейтинг. Това показва, че имате дългогодишна история на отговорно управление на кредита.
  • Видове кредити: Комбинацията от различни видове кредити, като например кредитни карти, заеми и ипотеки, може да помогне за подобряване на кредитния Ви рейтинг.
  • Нови запитвания за кредит: Твърде много нови запитвания за кредит могат да понижат кредитния Ви рейтинг, тъй като това може да означава, че се опитвате да поемете твърде много дългове.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Колко често трябва да проверявам кредитната си история?

Препоръчително е да проверявате кредитната си история поне веднъж годишно. Това ще ви позволи да установите евентуални грешки или неточности в кредитния си отчет и да предприемете действия за отстраняването им.

Ще се отрази ли проверката на кредитната ми история на кредитния ми рейтинг?

Не, проверката на кредитната ви история няма да се отрази на кредитния ви резултат. Това се счита за „меко запитване“, което не оказва влияние върху кредитния ви рейтинг.

НАМЕРИ ИЗГОДЕН КРЕДИТИ

Вземи пари назаем изгодно с бърза обработка.
Изберете подходящ кредитор, който отговаря на вашите нужди!

изгоден кредит